Obvestilo o piškotkih

Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Piškotni niso nič novega, zakon je posegel samo v način obveščanja in soglašanja uporabnikov spletne strani glede njihove uporabe.

Pridobljene informacije in podatke bomo skrbno varovali ter jih uporabljali izključno za potrebe izvajanja storitev. Podatkov, zbranih s pomočjo piškotkov, ne bomo posredovali tretjim osebam.

1. O piškotkih

Naša spletna stran lahko v brskalnik vašega računalnika odloži tako imenovani »piškotek«. Piškotki so majhne besedilne datoteke, ki nam dajejo podatke o tem, kolikokrat posameznik obišče našo stran in kaj ga zanima v teh obiskih. Piškotki sami ne vsebujejo nobenih podatkov, ki bi omogočali identifikacijo posameznika, če pa nam te podatke posredujete sami, na primer z registracijo, se ti lahko povežejo s podatki, ki so shranjeni v piškotku.

Pri tem lahko uporabimo sejne piškotke ali trajne piškotke.
Sejni piškotki z vaše naprave izginejo takoj, ko zaprete okno brskalnika (ko se zaključi seja). Trajni piškotek pa v vaši napravi ostane tudi po tem, ko brskalnik zaprete, brskalnik pa ga lahko uporabi ob vseh naslednjih obiskih naše spletne strani. V povezavi z drugimi storitvami, ki so povezane z našo spletno stranjo, lahko uporabimo tudi piškotke tretjih oseb.

Vedno imate možnost, da piškotke sprejmete ali zavrnete. Večina spletnih brskalnikov samodejno sprejme piškotke, kar lahko spremenite v nastavitvah tako, da računalnik piškotke zavrne ali pa da prejmete opozorilo, preden se piškotek shrani.

2. Splošno

Upravljalec spletne strani www.foxboutique.si je Rekame Žarn, Franci Žarn s.p., Pleteršnikova 18, 8250 Brežice. Spletna stran www.foxboutique.si uporablja piškotke z namenom delovanja spletne strani in izboljšanja uporabe spletne strani. Pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika ureja Zakon o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1, Uradni list RS, št. 109/12 in naslednji), varstvo osebnih podatkov pa Zakon o varstvu osebnih podatkih (ZVOP-1, Uradni list RS, št. 94/07) ter Splošna uredba o varstvu podatkov (GDPR).

3. Kako mi uporabljamo piškotke?

Naša spletna stran uporablja piškotke zato, da lahko izključno za lastne potrebe, razlikujemo med obiskovalci in štejemo njihovo število ter tako izboljšamo delovanje strani. V ta namen uporabljamo najbolj razširjeno orodje Google Analytics. Več o Google Analytics piškotkih si lahko preberete tukaj.

Naša spletna stran uporablja tudi piškotke, ki vam zagotavljajo boljšo uporabniško izkušnjo in prijazne spletne storitve s tem, da si zapomnijo vašo prijavo ali registracijo na spletni strani, vnesene podatke v spletne obrazce, dodane izdelke v košarico, zadnje ogledane izdelke in vaše strinjanje z uporabo piškotkov. S tem je uporaba naše strani za vas enostavnejša in hitrejša.

Nekaj konkretnih primerov uporabe piškotkov:

  • za boljšo uporabniško izkušnjo spletne strani obiskovalcem prilagodimo prikaz vsebine glede na pretekle obiske
  • za shranjevanje izbire pri ustvarjanju ožjega izbora naprav in ponudbe ter njihove primerjave
  • na delih spletnih mestih, kjer je potrebna prijava, vas ohranimo prijavljene
  • za prepoznavanje vaše naprave (računalnik, tablica, mobitel), ki omogoča prilagajanje prikaza vsebine vaši napravi
  • za spremljanje obiska, kar omogoča preverjanje učinkovitosti prikaza vsebin in ustreznosti oglasov ter stalno izboljšavo spletnih strani
  • za delovanje določenih storitev so nujni (npr. spletne banke, spletne trgovine in druge oblike e-poslovanja, …)

4.  Kako lahko spremenim svoje nastavitve piškotkov?

Svojemu brskalniku z urejanjem nastavitev lahko naročite, da zavrne sprejemanje piškotkov katerekoli spletne strani, ki jo obiščete, s pomočjo ustrezne funkcije brskalnika pa lahko piškotke z vašega računalnika ali mobilne naprave tudi izbrišete.
Če piškotke onemogočite, lahko določeni deli in vsebine naše spletne strani in storitev postanejo nedostopni, določene funkcionalnosti pa morda ne bodo delovale pravilno.

Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate.

Za spreminjanje nastavitev piškotkov sledite navodilom brskalnika (ki se običajno nahajajo pod zavihkom “Pomoč”, “Orodja” ali “Urejanje”) ali kliknite na spodnjo povezavo “Spreminjanje nastavitev piškotkov”.