Uncategorized

Kako čim bolj trajnostno v jesen?

Lesena okrasna hiška iz Foxboutique

Kaj početi, ali NE početi v jeseni, da čim bolj obvarujemo našo čudovito naravo? V nadaljevanju preveri nekaj idej za trajnostno preživljanje prostega časa v novem letnem času.

1. Reci ne plastičnim okraskom

V jesenskem času dnevi postajajo krajši, dolge večere pa si radi krajšamo z okraševanjem doma. Številne trgovine so takrat preplavljene z dolgimi girlandami oranžno obarvanih listov, figurami buč in čarovnic, s svečniki in plastičnimi drobnarijami, ki nakazujejo prihod novega letnega časa. Ker so ti okraski poceni, jih pogosto zavržemo že po eni sezoni uporabe, “saj lahko naslednje leto kupimo nove”. Ampak, a je to res prava pot? 

Dekoracija doma je lahko tudi okolju prijazna. Lahko se lotiš lastnih DIY projektov iz materialov, ki jih najdeš doma, ali pa se ponje odpravi v bližnji gozd. Posušena zelišča, drevesna skorja, kostanj, storži in buče na 101 način – trajnostno, pa še kreativno žilico spodbuja! 

Za 13 izvirnih idej, kako ustvariti okolju prijazno dekoracijo, odklikaj na to povezavo.

Vir slike: The Budget Decorator

Dom pa lahko okrasiš tudi z okraski po naročilu iz naše trgovinice. Imaš že kakšno idejo? Piši nam na info@foxboutique.si! Takšna mini dekoracija za dom je lahko tudi krasno personalizirano darilo za tvoje najdražje.

Dekoracija doma po meri – za pristno jesensko vzdušje izberi lesene dodatke.

2. Postani eno z naravo

Ko se poleže žgoča vročina poletja, je preživljanje časa zunaj zopet prijetneje. To jesen se odpravi lovit sončne žarke v naravo.

Jesen je polna kipečih domačih vrtov in sadovnjakov – zori vse od sladkih jabolk in orehov do buč velikank! Pobiranje teh pridelkov je izjemno sproščujoče in trajnostno, zato si le vzemi kakšen dan za pobeg v naravo. Slovenci smo prav tako znani vinogradniki. Skoraj vsak pozna koga, ki obdeluje vinograd in jeseni par rok več še posebej prav pride. Odpravi se na trgatev z družino in izkusi pristne slovenske običaje, med katere spada tudi pitje sveže prešanega mošta. Njami!

Preizkusi svojo kondicijo v hribih. In ne, ni potrebno iti na Triglav ali Stol, da narediš nekaj zase. Slovenija je prepredena z manjšimi hribi in griči, ki kar kličejo po tem, da jih osvojiš. Saj veš – #vsezarazgled! Če ti hoja v hrib ne diši preveč, pa se odpravi na pot po dolinah rek in potočkov. Več idej poišči v zapisu naših partnerjev Nestcampers: 5 najboljših kratkih pohodov po Sloveniji.

Še trajnostni nasvet izkušenih hribolazcev – s seboj vzemi hrano v lahki trdi embalaži, po malici pa obvezno vzemi smeti s seboj v dolino!

Vir slike: Nestcampers.si

Kamor koli se odpravljaš, s seboj vzemi dokumente in nekaj denarja – za vsak slučaj, če si ob pogledu na planinsko kočo poželiš kislega mleka ali domače jote. Spraviš ga lahko v eno od naših drobižnic, ki so lahke in dovolj majhne, da jih spraviš prav v vsak kotiček nahrbtnika.

3. Uživaj doma

V zadnjih nekaj mesecih smo še bolj spoznali, kako zelo je pomembno, da se doma počutimo … domače. Da nam je udobno, da imamo kaj za početi in da znamo kvalitetno preživljati čas z našimi najbližjimi. Pravzaprav pa je preživljanje časa doma ali v okolici tudi izjemno trajnostno – ne trošimo goriva, ne proizvajamo odpadkov s kupovanjem “to go” prigrizkov in napitkov ter še kaj bi lahko našteli.

Več o tem, kako zmanjšati uporabo umetnih materialov, si preberi v našem blogu 5 navad, s katerimi boš (u)porabil/a manj plastike.

Številni med vami ste v času karantene pričeli (ali pa nadaljevali) z domačim vrtnarjenjem. Ali gre za velik vrt z obilo zelenjave, ali pa tri mini korita na balkonu, kjer gojiš svoja najljubša zelišča, pravzaprav niti ni pomembno. Jesenski čas lahko izkoristiš za to, da svoje rastlinice pripraviš na zimo. Odmrle dele rastlin in bio odpadke pospravi v kompostnik, da bodo pomladi nahranili zemljo, prelepo (in preživelo, hihi) zelenje pa naj ti pozimi krasi notranje prostore.  

Vir slike: Unsplash

Predvsem pa poskrbi, da ti bo doma prijetno in udobno. Stanovanju pričaraj novo vzdušje le z nekaj prikupnimi dodatki – privošči si tisto dišečo svečo v steklenem kozarcu in kavč opremi z novimi blazinami, ki jih krasijo zabavni napisi. Kuhinjski omarici pa dodaj svojo novo najljubšo skodelico, ki te bo celo zimo grela z okusnimi toplimi napitki.

Naj bo tvoja jesen odeta v najlepše barve in tople trenutke!

Pusti komentar